Blog

Klinika a Szomszéd(ok)ban

A német túránk során sajnos nem érintettük a Fekete-erdőt, pedig nagyon szívesen elbarangolgatnék azokon a helyeken, ahol gyermekkorom egyik kedvenc sorozata, a Klinika játszódott.

Imádtam, amikor mi hárman lányok, anyukám, Jucus és én odakucorodtunk keddenként a kanapéra, s vártuk a jellegzetes főcímet. És nem, én nem voltam szerelmes Udo Brinkmannba. Csak azért sem. És tényleg nem. 

Christa volt a kedvencem, talán a névazonosság okán, vagy azért, mert olyan güzülős volt a filmben: nővérként kezdte, aztán orvos lett belőle. Ma motivációs trénerek alapigazsága, hogy ha bízol magadban, még a csillagos ég sem jelenthet határt. Maximum a sztratoszféra (lehet, hogy a kettő fedi egymást, fizikából 3-asom volt). Szóval: nem érdekelt Sascha Hehn, de a Christát alakító Gaby Dohm-tól még autogramkártyát is kértem anno. És képzeljétek: küldtek. A "tinidobozomban" őrzöm azóta is, mert nagyvonalú és emberi gesztusnak éreztem, hogy egy tévésztár, mégha nem is hollywoodi, válaszol egy tizenegynéhány éves, külföldi kislány kérésére.

El is határoztam, hogy autogramgyűjtésbe kezdek. Sorra vettem, kiktől kérhetnék: Van Damme, Steven Seagal, Sylvester Stallone, Schwarzenegger meg talán Michael Hasselhoff. Mégis kicsiben kezdtem, hogy aztán ne is folytassam. Felbuzdulva a Gaby Dohm-sikeren írtam ugyanis a - kicsit szegényesebb, kicsit szocreálabb, kicsit panelebb, de azért csak a miénk - Szomszédok közönségszolgálatának is, küldenének ugyan pár dedikált Vágási Ferit meg Lenke nénit, de azt válaszolták, sajnos nem áll módjukban teljesíteni a kérésemet, mert a művészek nagyon elfoglaltak, különben is rengeteg ilyen jellegű megkeresés érkezik hozzájuk naponta. 

Rosszulesett, mert a Lantos utca azért nem a Fekete-erdő, s ha Bajorországból belefér egy képeslap, talán Gazdagrétet sem vitte volna csődbe.

No, de túltettem magam a krízisen, hogy Taki bácsi-poszter nélkül kell tovább élnem, s készültem az iskolai farsangra, melyen az osztályunk Klinikának "öltözött". Tudom, kicsit beteg (szó szerint) szerep, de akkoriban még nem volt 652 csatorna 100 millió filmmel naponta, s a Klinikát még mindig jobb volt modellezni, mint mondjuk a Derricket. Sajnos azonban nem lehettem Christa doktornő, mert csak én voltam kövér az osztályban a lányok közül, így nekem maradt Hildegard nővér karaktere. 

Doktornő azóta sem lettem, de sokszor érzem, hogy az életünk felér egy klinikával. Esettanulmány.

@vonakriszta

Kövess az Instagramon

Hírlevél