Blog

A szemöldökcsipesz

Észrevettem a gyereken, hogy kezd összenőni a szemöldöke. Kis világosbarna szálacskák, messziről még nem feltűnő, csak ha hosszan nézed, látszik, hogy a jobb oldal elindult a bal felé, vagy fordítva. Meg hát, ugye, én az anyja vagyok, minden kis szőrszálát ismerem. Még.

A szeme az enyém, mondják. Kifejező, intelligens. Csak az övé zöld, az enyém meg barna. Mennyire szerettem volna zöld szemet egykor! Zöld szemet, gesztenye hajjal – az olyan különleges, regénybe illő. A szende bölcsész, akin nincs semmi különös, de a szemét, a szeme színét, na azt nem lehet feledni!

Még kontaktlencsét is nézegettem az optikusnál, csaljak kicsit a hétvégi buliban. De aztán megláttam a gazdag lányt vakító kék lencsével a diszkóban. Kemény lencse, nem illeszkedett teljesen az íriszére – olyan volt, mintha ki lenne peckelve a szeme, tisztára mint a Tom és Jerryben. Ijesztő volt. Onnantól nem akartam zöld szemet.

Szóval a Gyerek szemformája az enyém. A szemöldöke meg az apjáé. Dús lesz és erős. Gyanta kell majd alulra, vagy csipesz. Már ha zavarja. Valószínűleg zavarni fogja. A lágyan sármos arcához nem illik majd a Brezsnyev-bunda. De nyilván nem ő ritkítja majd. A férfiak nem értenek az ilyesmihez. Látom, hogy a borotválkozás is kínszenvedés minden másnap. Apám sem szeretett, az uram sem szeret.

Na nem mintha én értenék a szemöldökszedéshez – vaksi is vagyok már, olyan közel kell hajolnom a tükörhöz, hogy belehelem az egészet, alig látok valamit, persze hogy véresre csipkedem a felső szemhéjamat… Meg az ezüst színű csipeszem, na az is megér egy szót. Magamon spórolok. Ezt is talán a százforintosban vettem, vagy a déemben, nem tudom már. Életlen, kézre sem áll, alkalmatlan. Körmi úrnak arany színű van. Azzal csípem ki a bajsza mellől a kullancsokat nyáron.     

De a szemöldökcsipesz több ezeknél - országok sorsát döntheti el. Ezt nemrég tanultam. Egy jó szemöldökcsipesz megmutatja, ki alkalmas vezetőnek. Na nem olyan tedd ide-tedd oda figurának a sarki trafikban – nem! A szemöldökcsipesz miniszterelnököt is választhat. Mint a Teszlek Süveg a Roxfortban. Vagy pont az a kizáró ok? Ha csipeszed van, nem lehetsz kormányfő? Nem is emlékszem. A lényeg, hogy a jó csipesz fontos. Vagy éppen nem fontos. Több csipesz kell? Vagy több kell annál? Nem tudom.

Mindenesetre a szemöldökcsipesz szintet lépett. Kikerült a fürdőszobában egymás hegyén-hátán heverő haszontalanságok közül. Nem egylényegű már vattakoronggal, gombaölő krémmel, izzadásgátlóval. Nem, nem.

Bekerült a kánonba. Parlamenti jegyzőkönyvek állandó szereplője. Más szemmel nézek most már én is erre a kis készségre. Mindkettőre a háztartásunkban. Az enyémet megörökli majd Beni. Körmiét pedig üvegtömbbe záratom és kitesszük a polcra. Hátha egyszer a mi cicánk miniszterelnök lesz. Az esze megvan hozzá.

@vonakriszta

Kövess az Instagramon

Hírlevél