Blog

Egy tízéves gyerek mentheti meg a tragédiától társait?

Minden nyáron olvasunk legalább egy olyan hírt hetente, mely szerint felelőtlen szülők az autóban hagyták a gyermeküket és/vagy a háziállatukat. A szerencsétlen és kiszolgáltatott gyereket és állatot jobb esetben kiszabadítják a járókelők vagy a hatóságok, rosszabb esetben tragédia történik.

A napokban járta be a világsajtót a 11 éves Bishop Curry találmánya, aki egy olyan ventillátort fejlesztett ki, mely egy bizonyos hőmérséklet felett bekapcsol, s a levegőt keringetve megkíméli a hőségben levegőért kapkodók életét. Az eszközt az első ülés támlájára lehetne szerelni.

Az amerikai kisfiú tízévesen kezdte találmányát kifejleszteni, idén pedig továbbgondolta: egy GPS-t is álmodott a szerkentyűbe, ami érzékeli, ha az autó megáll.

Két dolog jutott eszembe az erről szóló cikk olvastán:

Ha egy szülő olyan felelőtlen, hogy képes az autóban hagyni a hőségben a gyermekét, valószínűleg eszébe sem jut egy ilyen életmentő eszközt beszerezni. Mert az ilyen embereknél a felelősséggel, az érettséggel, a szülői alkalmassággal van a probléma.

A másik viszont, mely jóval pozitívabb érzés: hogy a világnak egy olyan szegletében, ahol az oktatás a kreativitásra, a gondolkodásra, az egyéni tehetség kibontakoztatására helyezi a hangsúlyt, egy tízéves gyermekben felmerül, hogy akár ő is hozzájárulhat a globális tudáshoz azzal, ha gondolkodik és alkot valami olyat, ami a számára akár már kiskamaszként megnyithatja a jövő szakmai elismerésének kapuját, s biztosítja a megélhetését. Másrészt ez a gyermek mát tízévesen is nyitott szemmel jár a világban, felelősséget érez a többiek sorsa iránt. Ez pedig mindenképpen a nevelés, a más jellegű oktatás eredménye.

Régi vesszőparipám, és nem is fogom annyiban hagyni, hogy a magyar oktatást is rá kell terelnünk a kreativitást, csapatmunkát, egyéni képességek érvényesülését segítő új irányra, mert meggyőződésem, hogy nálunk is rengeteg okos, tehetséges, kreatív diák van, akik csak arra várnak, hogy a rendszer adjon nekik lehetőséget a kibontakozásra. De ha a rendszer nem ad, magunknak kell megteremtenünk a lehetőségeket. Hogy néhány év múlva akár egy magyar tízévest ünnepelhessen a világ.    

(A fotón a kis feltaláló, Bishop Curry)

(Igenélet)

@vonakriszta

Kövess az Instagramon

Hírlevél